Cum poate o linie de cod sa distruga un site?

greseli seoPrinsi de noutatile marketing-ului pe platformele de socializare, foarte multe companii trec cu vederea importanta de a avea o structura SEO puternica a site-ului lor. Cu siguranta ca marketing-ul pe platformele de socializare este important, dar SEO poate atrage trafic calitativ non-stop pe termen lung si foarte lung.

Cand vine vorba de construirea unei strategii SEO, avem nevoie de o structura a site-ului curata si usor de indexat pentru motoarele de cautare.

Daca site-ul nu poate fi accesat de crawlerele motoarelor de cautare sau nu poate fi indexat corespunzator, site-ul a fost construit degeaba, asa cum au fost construite mii de site-uri din online-ul romanesc. In acest caz nedorit nu se mai poate face nimic pentru imbunatatire, ci doar regandire si reconstruire a site-ului. Cei ce vor sa para optimizeri buni va vor recomanda link building-ul (crearea de link-uri din exterior catre site-ul dumneavoastra). Ei bine, puteti crea link-uri de dimineata pana seara fara niciun folos.

Cand vine vorba de optimizarea unui site, intotdeauna inainte este nevoie de un audit tehnic asupra a ce exista deja si ce urmeaza a fi construit. Acest audit va permite sa intelegeti punctele forte, punctele slabe si oportunitatile pe care site-ul dumneavoastra le are. Dupa prezentarea unui plan de remediere, modificarile pot fi rapide sau pot dura chiar cateva luni, totul depinzand de ceea ce exista si ceea ce se doreste.

Cum poate o linie de cod sa distruga un site?

La analizarea unui site nou pentru optimizare nu stii niciodata ce vei gasi. Cateodata sunt gasite exemple grave ce distrug posibilitatea ca site-ul sa urce in ranking.

Pare putin exagerat daca am spune ca o linie de cod poate distruge intreaga munca, dar din pacate se poate intampla. Mai departe voi exemplifica o intamplare reala. Daca firma de web design aleasa creeaza site-ul pe platforma WordPress si foloseste un design gratuit pe care-l modifica pentru a intruni cerintele proiectului respectiv, atunci securitatea viitorului site este in mare pericol. Cei ce creeaza template-uri gratuite pentru WordPress pot lasa in template-ul respectiv cod considerat “virus”. Pe langa acesc cod daunator, in tema paginilor se poate gasi tag-ul meta robots ce foloseste “noindex” si “nofollow”, doua cuvinte ce anunta motoarele de cautare sa nu ia in seama aceste pagini.

In acest caz, un programator elimina rapid acest tag si se va vedea in cateva zile cum Bing si Google incep si indexeaza respectivul blog. In cazul in care s-a facut gresala de a se incepe cu un template gratuit downloadat de pe internet, trebuiesc verificate toate fisierele pentru a depista daca acestea contin cod malitios.

Greseli frecvente in lumea magazinelor online

Asa cum o linie de cod ce contine nofollow si noindex poate afecta un site de prezentare sau un blog construit pe WordPress, haideti sa vedem si ce greseli se pot face la magazinele online. Mentionez ca aceste greseli sunt foarte des intalnite.

Bazat pe experienta pe care o am in dezvoltarea de aplicatii web, in utilizarea de CMS-uri pe care clientii si le-au dorit sa le foloseasca, pot analiza si spune rapid ce lipsuri au aceste sisteme in materie de SEO.

Haideti sa vedem cum o linie de cod poate distruge din punct de vedere al SEO un magazin online.

seo linii de cod

Dupa nenumarate incercari nereusite, o companie ce are ca activitate comertul online poate fi chiar convinsa ca SEO pentru ei nu functioneaza, deoarece au petrecut foarte mult timp dezvoltand online si tot efortul pentru nimic. Performanta lor de a iesi in primele rezultate ale motoarelor de cautare fiind 0.

Atentie! Niciodata nu angajati un consultant SEO sau o firma de promovare daca metodele pe care le vor aplica in cazul dumneavoastra au urmatoarele caracteristici:

  • sunt neclare
  • nu au fost testate si verificate inainte pe site-urile lor si ale clientilor anteriori
  • aduc la ideea de spam, introducere in sute de directoare, sute de backlink-uri
  • in metode, consultantul SEO vorbeste mai mult despre cum “se fenteaza” motoarele de cautare in loc de o strategie calitativa, usor de inteles de ce aceasta este calea de urmat

Pe scurt, ei pot prezenta alte rezultate ale lor apropiate si relevante de ceea ce doriti dumneavoastra.

Marea problema a magazinelor virtuale este continutul duplicat. Daca a fost folosit un sistem de e-commerce gen Virtuemart, Magento, Oscommerce, etc. si aceasta problema a url-urilor nu poate fi rezolvata din programare sau prin extensii de url rewrite, problema continutului duplicat se rezolva folosind tag-ul URL “canonical”. Acest tag informeaza motoarele de cautare ca pagina X are acelasi continut ca si pagina Y, iar valoarea paginii X trebuie atribuita paginii Y. “Canonical URL tag” este foarte important pentru magazinele virtuale atunci cand CMS-ul folosit genereaza o cantitate foarte mare de continut duplicat.

Un alt tip de continut duplicat ce nu tine de slabiciunea CMS-urilor, dar foarte prezent in magazinele virtuale ce au mai multe versiuni ale aceluiasi produs este prezentat mai jos:

exemplu de continut duplicat

in imaginea de mai sus fiecare tricou poate avea propriul url:

http://www.nume_companie.ro/tricouri.php?culoare=albastru

http://www.nume_companie.ro/tricouri.php?culoare=alb

http://www.nume_companie.ro/tricouri.php?culoare=roz

Problema?

3 pagini diferite au acelasi continut, diferind doar imaginea tricoului

Continutul duplicat se poate gasi chiar si in site-urile care nu sunt magazine virtuale. Multe CMS-uri pentru crearea de pagini web rapid gen Joomla au fost imbunatatite pentru a rezolva problemele in ceea ce priveste continutul duplicat.

Daca aveti putina experienta in SEO si in manevrarea unor astfel de CMS-uri, cu siguranta stiti ca nici chiar in ultimele versiuni ale soft-urilor respective aceasta problema nu a fost complet inlaturata in anumite situatii.

Nu lasa o linie de cod sa-ti distruga site-ul

Daca site-ul dumneavoastra nu are rezultatele asteptate, se poate ca una din probleme sa fie de ordin tehnic.  Daca este asa, construirea de continut, de link-uri catre site-ul dumneavoastra nu va avea niciun impact. Mai intai trebuie studiat site-ul, identificate si rezolvate problemele tehnice daca acestea exista, apoi se trece la optimizarea continutului si obtinerii de link-uri valoroase pentru site-ul dumneavoastra.

Este uimitor cum o singura linie de cod poate distruge toate eforturile depuse pe parte de SEO. Ce este mai interesant este cum unele companii pastreaza acea linie de cod pe site fara sa-si dea seama, renuntand intr-un final in a mai investi resurse in mediul online.