Care este mai bun? Optimizarea continutului site-ului sau crearea de link-uri din exterior catre site-ul meu?

Optimizare continut site sau link building

Optimizare continut site sau link building

Aceasta intrebare este foarte des intalnita si cu siguranta daca esti proprietarul unui site ti-ai pus aceasta intrebare.

Din pacate sunt o multime de consultanti si companii SEO ce vor raspunde total diferit. De ce? Raspunsul lor depinde de lucrul la care se pricep ei sa-l faca cat mai bine.

Un raspuns corect, onest pe care niciun proprietar de site nu vrea sa-l auda este “depinde de scop”. Nimeni nu vrea sa auda acest raspuns caci nu schimba cu nimic situatia deja incerta.

Ce este optimizarea on page?

Acest tip de optimizare poate insemna cautarea de cuvinte cheie potrivite pentru clientii target, crearea de continut, scrierea corecta si concisa a tag-urilor title sau organizarea arhitecturii de link-uri interne.

Tipuri de optimizari gresite practicate de consultantii SEO

Optimizarea Old Fashion

Contine: 10% optimizare pagina, 90% link-uri din exterior

Acest tip de optimizare este facuta de obicei de cei ce considera ca pentru un site doar link-urile conteaza. Acest tip de optimizare este numita old fashion deoarece era eficienta acum multi ani in motoarele de cautare.

Optimizarea Old Fashion este foarte slab calitativa si poate produce penalitati iremediabile pentru un brand. Este tipul de optimizare contrar oricarei politici Google.

Acest tip de optimizare consta in:

  • cumpararea de link-uri in numar excesiv
  • adaugarea site-ului in cat mai multe directoare web netinand seama de calitatea acestora
  • crearea de link-uri din exterior ce folosesc aceleasi cuvinte cheie in exces

Daca s-a exagerat suficient cu acest tip de optimizare, Google poate penaliza serios site-ul cu o pierdere de ranking (valoare) sau chiar cu excluderea site-ului.

Optimizare  Continut Pentru Roboti

Contine: 90% optimizare on page si 10% creare link-uri din exterior

Acest tip urmareste o optimizare agresiva a continutului site-ului, o atentie exagerata asupra densitatii si pozitionarii cuvintelor cheie din continutul paginii.

Acest tip de optimizare poate functiona pana la o imbunatatire a algoritmului de cautare. Google imbunatateste acest algoritm foarte des si se vorbeste chiar despre penalizarea site-urilor ce au o optimizare a continutului mai agresiva.

Acest tip de optimizare poate avea consecinte grave atunci cand:

  • site-ul are URL-uri ce contin informatie duplicata. O cauza ar fi prezenta exagerata a tag-urilor
  • cautari interne adaugate in sitemap si excesul de tag-uri pe continut
  • densitate agresiva a cuvintelor cheie
  • link-uri in site fara sens, construite doar pentru folosirea cuvintelor cheie
  • continut putin in pagina

Nu exista un sablon SEO

In ceea ce priveste optimizarea, nu exista un sablon exact dupa care se optimizeaza paginile si se construiesc link-urile din exterior (inbounded links). Solutiile sunt particulare, pentru fiecare companie in parte, in functie de resursele pe care aceste companii le au.

Exemplu de resurse: retea de site-uri proprii pe care SEO optimizer-ul le poate folosi pentru un rezultat final cat mai bun.

In concluzie, atat optimizarea on page cat si construirea de link-uri din exterior (link building-ul) sunt importante. Cat de importante sunt pentru fiecare in parte depinde de punctele forte si punctele slabe pe care un site deja le are.

Pe termen lung este bine de stiut ca trebuie urmarita o structura solida a paginii, continut unic si link-uri valoroase catre site pentru o crestere sanatoasa.