Cum se optimizeaza imaginile pentru a creste traficul pe site din motoarele de cautare?

Hotel de 5 stele in Mamaia

Una din marile intrebari pe care detinatorii de site-uri si le pun este de ce ar avea nevoie sa optimizeze imaginile.

Exista trafic si link-uri ce pot fi obtinute din optimizarea imaginilor.

Exemplu: sunteti o agentie de turism ce aveti un blog unde scrieti de frumusetea unor destinatii turistice. Se intampla ca unii bloggeri sa doreasca sa scrie de aceeasi destinatie. Ei pot da link catre articolul dumneavoastra sau catre o anumita imagine ce li s-a parut mai frumoasa.

Sau, un potential client cauta imagini de la destinatia respectiva. Gasind imaginea optimizata de pe site-ul dumneavoastra folosind cautarea pe Google ajunge intr-un final pe site unde gaseste mai multe detalii despre locatie si poate chiar si o oferta de turism. El se poate transforma rapid din cautator de informatie in client.

Numele imaginii

Acesta este unul din elementele de baza in optimizarea imaginilor.

Exemplu: daca aveti o imagine cu Marea Neagra, ea poate fi numita marea-neagra.jpg. Extensia imaginii nu conteaza pentru motorul de cautare (.jpg, .png, .gif), extensia contand doar pentru marimea fisierului. O imagine poate avea o dimensiune mai mica in format .jpg decat in format .png si invers in functie de multitudinea de culori prezente in imagine.

Extensia .gif este o extensie veche, inlocuita de .png deoarece cea din urma are o compresie mai buna, obtinandu-se o marime mai mica a fisierului pentru aceeasi calitate a imaginii.

Folosirea cratimei pentru despartirea cuvintelor din numele imaginii:

O imagine poate fi scrisa cu cratima marea-neagra.jpg sau cu underscore marea_neagra.jpg. In momentul scrierii acestui articol, varianta cu cratima este cea mai indicata. Google imbunatateste lunar motorul de cautare pentru a da cele mai potrivite rezultate, iar cu timpul diferenta dintre cratima si underscore va fi din ce in ce mai mica. Motivul este foarte tehnic si tine de nume de variabile si nume de functii din limbajele de programare, deci cu siguranta nu dorim sa intram in detalii care nu ne ajuta, cratima a castigat!

Multiple fotografii ale aceluiasi obiect sau ale aceleiasi locatii

In cazul in care sunt mai multe fotografii ale aceleiasi locatii se poate adauga un numar la finalul imaginii astfel incat partea de optimizare a numelui sa nu se piarda.

Exemplu: piscina-bucuresti-1.jpg, piscina-bucuresti-2.jpg, piscina-bucuresti-3.jpg

Cand numele imaginilor este de necontrolat?

De obicei numele imaginilor nu poate fi controlat pe platformele de magazine virtuale. Daca se alege o platforma deja implementata gen Magento, Virtuemart, etc numele imaginilor pe care le urcati prin intermediul modulului de administrare nu se pastreaza. Numele imaginii urcate este automat schimbat de aceste platforme. Astfel, daca aveti un magazin online de bijuterii si doriti sa optimizati imaginile pentru cuvantul cheie bratari din argint, aceste scripturi nu vor accepta, numele imaginilor fiind schimbate in nume abstracte de genul 4de5764cf324c3.jpg. Exista posibilitatea scrierii codului unui magazin virtual de la 0 ce poate permite toate aceste mici si importante detalii.

In momentul de față, platformele pentru magazinele virtuale doar adauga imaginii un prefix unic, iar unele dintre ele chiar permitand utilizatorului sa adauge tag-urile Title si ALT explicate mai jos.

Tag-ul ALT

Tag-ul alt a fost creat pentru screen readers – permite utilizatorilor cu probleme de vedere sa stie ca acel element este o imagine, tag-ul ALT fiind descrierea imaginii respective in cuvinte. Noi ne putem folosi de acest tag pentru a descrie imaginea in cuvinte pentru nevazatori, dar si pentru a mai adauga cateva cuvinte cheie fara a fi considerat SPAM de motoarele de cautare.

Exemplu:

Cuvintele cheie ce ne intereseaza: hotel mamaia 5 stele

Presupunem ca imaginea este una cu Marea Neagra facuta de la un balcon al hotelului.

ALT text-ul obisnuit al imaginii: Marea Neagra

ALt text-ul optimizat SEO: Marea Neagra de la balconul unui hotel de 5 stele din Mamaia

Dar care este opinia Google?

Google a anuntat OFICIAL ca atunci cand incearca sa-si dea seama ce reprezinta o imagine, primul loc unde motorul de cautare se uita este tag-ul ALT al acelei imagini (daca acesta exista).

Video Matt Cutts de la Google vorbind de importanta tag-ului ALT:

Folosirea de titluri si text bolduit pentru a creste importanta imaginii

Daca o anumita imagine este foarte importanta ca in exemplul de mai sus, este bine ca deasupra ei sa se afle un titlu (h1, h2,h3) sau un text bolduit. Astfel motoarele de cautare vor intelege ca imaginea respectiva este foarte importanta.

Marimea imaginii

Avand imagini la dimensiuni rezonabile pentru web (nu mai mici de 120 x 120 pixeli si nu mai mari de 1000 x 1000 de pixeli) optimizarea functioneaza cel mai bine.

Se poate ca imaginea din pagina sa fie mica (un thumbnail) iar la click aceasta sa se mareasca . Acest efect ajax nu va deranja optimizarea, ci doar o va complica putin, in joc aparand si un element anchor.

Dimensiunea imaginii

Imaginile pentru web trebuiesc optimizate la o calitate de aproximativ 80%. Ochiul uman nu vede diferenta intre calitatea de 100% si 80%. Astfel timpul de incarcare al unei pagini web este redus semnificativ, ajungandu-se la cateva secunde atunci cand pe o pagina sunt mai multe imagini.

Important: Google iubeste site-urile cu timp de incarcare foarte mic. Cu cat pagina web este mai rapida si mai relevanta cu atat ea va fi mai apreciata!

Redimensionarea din HTML

Se recomanda evitarea redimensionarii din limbajul HTML, astfel pagina se va incarca mult mai repede si se evita pierderea de calitate.

Specificarea atributelor inaltime si latime

Atunci cand cele 2 atribute sunt specificate timpul de incarcare al unei pagini web se reduce.

Explicatie tehnica: cand browserul utilizatorului are un request de imagine el cauta atributul de inaltime si latime pentru a sti cum sa afiseze imaginea respectiva. Cand cele 2 atribute lipsesc se ruleaza niste scripturi in plus la nivel de browser ce calculeaza automat cele 2 dimensiuni.

Tag-ul title

Stiu, foarte multi dintre dumneavoastra, posesorii de website-uri, nu stiu de acest tag la imagini, chiar pot spune ca sunt si foarte multi oameni din industria de SEO care nu l-au folosit, sau macar auzit de existenta lui. Majoritatea celor care spun ca stiu il confunda cu tag-ul ALT descris mai sus.

Dupa cum spune si numele, tag-ul title trebuie sa fie scurt, relevant, concis. El trebuie sa ofere informatie in plus despre acea imagine si bineinteles in el se pot introduce cateva cuvinte cheie definitorii pentru imagine.

Pentru amuzament, dupa asa un lung articol urmeaza parerea unui “expert seo” (sa-i spunem așa) din Romania referitor la cele 2 termene.

 titlul se vede atunci cand se duce mouse-ul pe deasupra imaginii ..
alt tag se vede atunci cand nu se vede imaginea din cauza unei erori

Raspunsul este neprofesionist si nu are nicio legatura cu SEO, domeniu pe care se presupune ca-l cunoaste foarte bine.

Ce mai spune SEO-istul ce se crede ca-i profesionist?

Cel mai rau lucru legat de SEO este ca nu aveti un indicator exact pentru a sti daca startegiile SEO…

GRESIT! indicatori sunt foarte multi, principalul si cel mai simplu de observat este pozitionarea in Google dupa cuvintele cheie stabilite.

 Este important de retinut ca, desi strategiile nu sunt constante sau nu au strandarde de masurare…

GRESIT! evitati seo optimizerii care folosesc foarte mult “nu”.