Succesul magazinelor virtuale folosind blogul

Pentru un proprietar de magazin online, un blog poate fi un instrument foarte util pentru atragerea si pastrarea clientilor.

Bloggerii magazinelor virtuale au o munca mai grea de facut decat ce fac majoritatea bloggerilor, in sensul ca ei trebuie sa fuzioneze cele 2 lumi: lumea comertului si lumea blogging-ului.

blog SEOCele 2 lumi sunt foarte diferite, lumea blogurilor fiind foarte personala si casual, interactiva si foarte sociala. Lumea comertului electronic este foarte rationala si profesionala, interesata in a aduce clientul mai aproape de produsele respective in cel mai eficient mod posibil. In timp ce cititorii blogurilor nu sunt obisnuiti sa vada reclama excesiva atunci cand viziteaza un blog, vizitatorii magazinelor virtuale inteleg faptul ca intregul site este dedicat vanzarilor si reclamelor.

Combinand cele 2 lumi astfel incat sa-l facem pe utilizator sa se simta confortabil nu este usor, dar odata reusit acest lucru, recompensele sunt imense.

Este timpul sa nu mai abuzam de “lui Google ii place continutul nou, fresh” indiferent de calitate. In realitate, motoarele de cautare apreciaza site-urile ce au continut de buna calitate.

In multe cazuri (cum ar fi cuvintele cheie legate de stiri), continutul fresh ajuta, dar simplul fapt ca este nou adaugat pe site nu este suficient. Google este in razboi cu site-urile a caror strategie presupune doar postarea de continut, de articole nefolositoare vizitatorilor, asadar, cu timpul directoarelor de articole le va scadea importanta.

Motoarele de cautare au devenit destul de pricepute in a filtra continutul relevant, ele remarcand cand un utilizator gaseste sau nu continutul site-ului important.

Exemplu: cand foarte multe persoane cauta un anumit termen si site-ul situat primul in Google nu satisface nevoile utilizatorului, utilizatorul continua sa caute si motorul de cautare sesizeaza acest aspect modificand ordinea de afisare a rezultatelor.

Google pe zi ce trece devine mai performant, el reusind sa detecteze spam-ul si tehnicile neortodoxe (black hat). Daca nu puteti crea continut de valoare ce merita citit, blogging-ul se transforma intr-o pierdere de timp.

Cat de des trebuiesc postate noi subiecte pe blog?

Exista nenumarate bloguri pe internet in care ultima postare pe blog a fost facuta cu ani in urma. Sunt mii de bloguri noi zilnic, incepute de oameni foarte talentati ( cei ce scriu bine despre domeniul in care sunt calificati ). Multi dintre ei nu reusesc sa-si lase amprenta in mediul online, renuntand la idee inainte de a vedea vreun castig din aceasta parte.

Blogurile pentru magazinele virtuale permit utilizatorului (potentialului client) sa vada dincolo de produse afisate si reclame, ii permit sa cunoasca si sa-si faca o parere despre companie si despre oamenii din spatele site-ului. Atentie, un blog vechi, neactualizat da impresia de esec, de degradare, de insucces.

Proprietarii de magazine virtuale, inainte de a incepe un blog, trebuie sa inteleaga ca blogul este o strategie pe termen lung.

relevanta unui blogRelevanta blogului

Unii bloggeri au mai multa libertate. Pe un blog personal, bloggerul este liber sa discute despre orice este legat de viata lui. Blogging-ul pentru magazinele virtuale este cu totul diferit, pe el neexistand material ce nu are legatura cu subiectul industriei respective. In blogul pentru magazine se scrie cu pasiune si entuziasm despre industria respectiva, chiar daca acea industrie poate candida cu succes la titlul de cea mai plictisitoare din lume.

Greseli ce trebuiesc evitate

Se poate intampla ca blogul sa fie unul de viitor pentru compania dumneavoastra, dar sa vi se para ca succesul lui imediat nu exista. Foarte multi comercianti s-au aflat in aceasta situatie. Intr-un efort de a atrage cat mai multi utilizatori si link-uri intr-un moment cat mai scurt, un comerciant a avut ideea de a scrie un articol despre “10 metode de a afla daca sotul/sotia te inseala”. Intr-adevar, acest tip de subiect este foarte important, chiar vital pentru blogurile de intalniri si pentru revistele ce trateaza astfel de subiecte. In cazul de fata, rezultatul acestei idei a fost un esec total, in continuare explicand si de ce.

Daca postati continut irelevant pentru nișa dumneavoastra, acest continut poate fi considerat gest disperat de a atrage vizitatori, spam. O impresie proasta isi vor face si cititorii ce vin regulat pentru a citi respectivul blog.

Cea mai buna cale de a atrage cititori noi si cititori fideli este aceea de a oferi continut relevant, de nișă, interesant pentru ei.

Concluzii

Blogurile pentru magazinele virtuale sunt cele mai eficiente atunci cand furnizeaza informatii relevante si promoveaza brand-ul in totalitate, cu tot cu staff-ul din spate. Daca se creeaza blogul doar pentru a evidentia produsele in fiecare articol nou, daca se forteaza cumpararea de produse in fiecare postare sunt sanse mari ca blogul sa nu-si atinga performanta dorita.